“Ik denk dat de twijfels over mijn eigen seksuele oriëntatie begonnen toen ik een jaar of 15 was. Er was een jongen in een andere klas dat ik erg leuk vond. Seksuele voorlichting op mijn school was vrij minimaal en voorlichting over seksuele diversiteit werd al helemaal niet gegeven. Van homo seksualiteit had ik nog nooit gehoord. Ik wist wel dat er mensen bestonden die op hetzelfde geslacht vielen, maar ik kende ze niet. Op school was er niemand die er openlijk voor uitkwam. Uit schrik voor de andere jongeren die dit zouden aangrijpen voor pest- en haatgedrag.”

Energie om te overleven

“Veel tijd om met mijn eigen seksualiteit bezig te zijn had ik niet, want ik had al mijn tijd en energie nodig om te overleven op school. Ik heb dan ook jaren niks met het onderwerp gedaan. Ik was toen net op de hoogte van mijn eigen autisme. Het sociale aspect van school was voor mij de hel. Eenmaal bevrijd van de ellende van het middelbaar kon ik gaan studeren.

“Studeren was voor mijn geen probleem, door mijn fotografisch geheugen hoorde ik niet te studeren. Eenmaal gelezen kende ik alles vanbuiten tot op de regel en punt comma’s. Ook had ik minder last had van de sociale ballast, waar ik zelf keuzes in kon maken. Als student op kot had ik veel meer vrijheid om zelf te bepalen wat ik deed en met wie ik omging.”

Mijn coming-out als homoseksueel was het laatste puzzelstukje dat nog ontbrak in mijn zelfacceptatie

Een nieuw begin

“Op een zeker moment werd ik verliefd op een man en ik dacht dat dat betekende dat ik dus homo was. Na het verbreken van die relatie, die ongeveer een jaar geduurd heeft, sloeg de twijfel toch weer toe. Inmiddels wist ik wel dat er ook zoiets als biseksualiteit bestond en heb ik me jarenlang afgevraagd of ik dat misschien zelf was. Maar uit de ervaring die ik had van de vroegere ‘hetero’ relaties kon ik snel uitmaken dat vrouwen niet mijn ding waren. Er ontbrak steeds een deel in mijn leven en vooral in mijn gevoel van veiligheid in de relatie.

“Dat gaf me niet alleen inzicht in mijn eigen functioneren, maar ook inzicht in het functioneren van neurotypische personen (mensen met ‘doorsnee’ hersenen, red.). Leren over de interactie tussen mezelf en die sociale wereld om mij heen was erg belangrijk voor mij om verder te kunnen. Daardoor kreeg ik een nieuw begin en kan ik mezelf weer accepteren.”

Het laatste puzzelstukje over seksualiteit en geaardheid

“Mijn coming-out als homoseksueel kwam enkele dagen geleden. Ik accepteerde het al langer voor mezelf, maar had nog niet de behoefte om dat aan de grote klok te hangen. Ik had ook niet de indruk dat het iemand wat kon schelen, dus wist ik niet wie ik daarmee zou moeten lastigvallen. Het was een puzzelstukje dat nog ontbrak in mijn zelfacceptatie. Hoe dan ook, een spectaculaire coming-out heb ik niet gehad. Ik heb een video opgenomen (wel 10-tallen keer herbegonnen) om de boodschap te delen.

Dat is nu een paar dagen geleden. Ik dacht dat mijn vrienden al langer wisten van mijn seksuele geaardheid. Ik had immers al meerdere keren gezegd dat als ik een relatie zou aangaan, dat dat niet per se met een vrouw hoefde te zijn. Kennelijk was de boodschap nooit geland. Ik heb hun expliciet moeten vertellen dat ik homoseksueel ben. Ik kreeg daarop ook heel wat positieve reacties. Natuurlijk zijn er steeds ook negatieve reacties maar deze laat ik me niet meer aan het hart komen.

Ik ben sindsdien ook vastbesloten dat ik mijn verhaal wil delen maar anderen in dezelfde positie wil helpen.

Geef een reactie